Öncelikle, yüksek devirli motorlara sahip olan sürücüler için yağ inanılmaz önemli bir maddedir. Yağlamanın önemini ve kısa bilgileri aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Tüm motosiklet ve araç sahiplerinin okuması gereken bir yazı olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle YAĞ Nedir ve Görevi Nedir ile başlayalım ;
YAĞ motor bloğunuzun içinde bulunan ve aktarma organlarını meydana getiren metal parçalarının sürtünmeden dolayı aşınmasını önleyici kimhyasal bir maddedir.
Motor yagi, motorun tüm hareketli aksami üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayi azaltir. Bu da tekerleklere daha fazla güç aktarildigi anlamina da gelir. Motor yagi içerdigi deterjan mineralleri sayesinde motoru temizlemeye de yardimci olur. Pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağin bir bölümünü kartere indirmeye yardimci olur.
Motorlarııza uygun Yağ seçenekleri ve hangisini seçmeliyiz konusuna gelince ;
Yağ çeşitleri olarak 2 kategoriyi ele alabiliriz; Sentetik Yağlar ve Mineral Yağlar.
Sentetik yag ile mineral yag arasinda ne fark vardir? Hangisini kullanmamız gerekir karar verelim ?
Mineral yaglar, petrolün islenmesiyle elde edilen baz yaga gerekli katiklarin eklenmesiyle üretilir. Sentetik yaglar ise, baz yagin çesitli kimyasal islemlerden geçmesinden sonra laboratuar kosullarinda insan eliyle üretilir. Laboratuar ortaminda farkli bir teknoloji ile üretilen sentetik yaglar, mineral yaglara oranla daha yüksek ve daha düsük sicakliklar ile yüksek basinca karsi daha dayaniklidir.
Sentetik yaglar mineral yaglara göre neden daha pahalidir?
Sentetik yaglarin hammaddesi olan sentetik baz yag, ileri teknoloji ile yogun islemlerden geçerek üretildigi için maliyeti yüksektir. Bu da fiyatini etkileyen nedendir.
Bizim motorlarımız için TAM SENTETİK yada YARI SENTETİK yağları kullanmamız gerekir. Kullanım alışkanlıklarınıza göre bunun seçimini yapabilirsiniz. TAM SENTETİK yağ daha ince oplup yüksek devirlerde daha iyi performans vermekte ve daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Sentetik yaglari mineral yaglar ile karistirip kullanabilir miyiz?
Sentetik yaglar ile mineral yaglarin karistirilmamasi daha dogru olur. Bu yaglar karistirildigi takdirde mineral yag sentetik yagin üstün vasiflarini azaltir.
Ince yag motora zarar verir mi?
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, amotorunuza uygun ve üreticisi tarafindan tavsiye edilen yagin kullanilmasidir. Kullanilan ince yag sentetik içerikliyse motora zarar vermez. Sentetik yaglar ince olmasina ragmen mineral yaglara göre çok daha dayaniklidir ve performansi yüksektir.
Motor yagina ek olarak baska yag katki maddesi kullanmak yararli midir?
Hayir, yararli degildir. Çünkü motorun ihtiyaci olan tüm katiklar kaliteli bir motor yaginda zaten vardir. Yapisan ve viskozite artiran olmak üzere iki gruba ayrilan katiklar, motor yaginin katik dengesini bozarak uzun vadede motora zarar verir. Otomobil üreticileri disaridan katik kullanilmasini tavsiye etmezler. Motor yagi katigi kullanmanin sakincalari sunlardir:
Yaga sonradan ilave edilen katiklar, motor yaginin mevcut katiklariyla reaksiyona girip yapisini bozabilir. Bu durumda genelde yagda katilasma sikayetleri olusmaktadir
Yine bu katiklar, silindir duvarlarinda daha iyi yaglama için açilan honlama çizgilerini tikar. Bu da yagin silindir duvarlarina tutunmasini zorlastirarak yag filminin olusmasini engeller ve motor asinmasini artirir
Viskozite Derecesini Seçmek
En bilinen viskozite siniflandirmalari sunlardir:SAE (Society of Automotive Engineers) siniflandirmasiSAE siniflandirmasi digerlerinden farkli olarak yagi düsük ve yüksek isilardaki viskozitesine göre siniflandirir, dolayisiyla bir miktar daha ayrintili oldugu söylenilebilir. Ancak en bilinen ve en çok kullanilani olmasi sebebi ile, ilk sirada
SAE siniflandirmasini inceleyelim;
SAE siniflandirmasinda derece “W” harfi ile ayrilan iki rakamdan olusur. W, winter yani kis anlamindadir ve yagin düsük sicakliktaki viskozitesini gösterir. Örnegin 10W-40’taki “10W” gibi. Bu, ayni zamanda yagin baz viskozitesidir, yani polimer eklenmeden önceki asil viskozitesi. Bu rakam ne kadar düsük olursa yag o kadar ince olacagindan, bu bize ayni zamanda yagin düsük isilarda ne kadar akici olacagini ve motorun ne kadar kolaylikla çalisacagini da gösterir.Ikinci rakam yagin yüksek isi viskozitesini verir. 10W-40’taki “40” gibi. Bu rakam ne kadar yüksekse, yag sicakken o kadar viskoziteli, yani kalin demektir.
Ayni viskozite derecesindeki yaglar arasinda neden fiyat farki olur?
Yagin içerisindeki baz yagin kalitesi, katik paketinin cinsi, API veya ACEA performans sinifi farkliliklari nedeniyle fiyatlar degisiklik gösterebilir.
Motorlar neden Yağ Eksiltir?
Yag eksilmesi motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojilerle üretilen modern motorlarda yüksek performans saglamak amaciyla metaller (silindirler, pistonlar) birbirine daha yakin tasarlanmistir. Motorlarda ki bu özellik yagin yipranmasina, dolayisiyla da eksilmesine yol açar. Araç üreticileri, araçlarin belirli km. araliklari için yag eksiltme paylarini araç kitapçiklarinda belirtmislerdir. Sentetik yaglar mineral yaglara oranla daha az eksiltme yapmaktadirlar.
Motor yağı neden koyulaşarak kirli gibi görünür?
Motor yaginin görevlerinden birisi de temizliktir. Kaliteli bir motor yagi, içeriginde ki dagitici ve deterjan katiklari sayesinde motorda olusan kurum parçalarini dagitarak bünyesine alir, metal yüzeylere yapismasini engeller. Metal yüzeylere yapisanlari da deterjanla temizler. Bu nedenle de motor yagi kirlenir. Dolayisiyla kirli görünen motor yagi, görevini iyi yerine getiriyor demektir.
Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız?
Motor yaginin bozuldugunu anlayabilmek için elle veya gözle yapilan incelemeler yaniltici olabilir. Kesin sonuç için, yagin laboratuar kosullarinda, fiziksel ve kimyasal olarak analiz edilmesi gerekir.
Sabahlari bazen motorun zor çalışması motor yağı ile ilgili bir sorun mudur?
Araçlar soguk havalarda bazen zor çalışabilirler. Çok soguk havada kalinlasan yag, ilk çalisma aninda motorun içinde rahat dolasamaz ve bu nedenle ilk çalisma aninda sorun yasanir. Özellikle soguk hava kosullarinda düsük viskoziteli (yani ince), kismi sentetik ya da tam sentetik yaglar kullanilmalidir.
Burada ÇOK DİKKAT etmeniz bir diğer konu ise ; motorunuz tam anlamı ile ısınmadan (Fazer da devir göstergesindeki ilk baklanın yanıp sonmesi daha motorun tam anlamı ile ısınmadığı anlamına gelir, sürekli yanmaya başladığında motor yeterli sıcaklığa ulaşmış ve tam yağlama yapıyor demektir.)kesinlikle yüksek devirlerde motorunuzu KULLANMAYINIZ ! En fazla hasarı ilk çalıştırmada ve ısınmadan yüksek devir çevirerek motorunuza vereceğinizi UNUTMAYIN !
Motor yağlarının cinsi ile yağ değişim km.si arasinda bağlantı var mıdır?
Araçlarin yag degisim km.lerini sadece araç üreticileri belirler. Bu nedenle, kullanim süresi araç üreticisinin tavsiyesi dogrultusunda belirlenmelidir. Sentetik yaglarin mineral yaglara oranla çok daha dayanikli oldugu söylenebilir. Dolayisiyla kullanilan yagin sentetik veya mineral olmasi motor performansini ve korumasini dogrudan etkileyen bir faktördür. Ancak yag degisim km.si araç üreticilerinin onayi olmadan uzatildigi takdirde, beklenen performans ve koruma saglanamayabilir hatta aracınıza zarar verebilirsiniz.
Yag eksilmesi durumunda degisik marka yag eklenmesi motora zarar verir mi?
Eklenen yagin ayni viskozite derecesinde, ayni API sinifinda olduguna dikkat edilmeli ve mineral yag ile sentetik yag birbirine karistirilmamalidir. Bu durumda motorda ani ya da dogrudan bir zarar olusmasa bile yagin kimyasal yapisi bozulabilir, motor korumasi azalir.
Sonuç :
Her yag, mümkün olan en yüksek performansi vermek üzere formüle edilir. Bu sebeple, yaginiz zaten kaliteli ise hiç katki eklememek, yok kaliteli degil ise de katkiya para vermek yerine yagi daha kaliteli seçmek en iyisi. Sadece gidip motorunuza göre raftaki en kaliteli yagi alin, ve mümkün oldugunca markadan markaya, mineralden sentetige, degisik viskozitelere geçmeyin. Performans ihtiyaciniz ne ise, ona uygun bir yag seçin. Evet, sentik yaglar mineral yaglara oranla hatiri sayilir derecede pahalidirlar, ancak daha uzun ömürlüdürler ve sagladiklari koruma da mineral yaglara oranla çok daha fazladir.
Şimdi de Fazer larımızda (04-05-06-Model) yağ değişimi nasıl oluyor ?
Bu işlemleri yapmadan önce motorun soğuk olmasına özen gösterin. Yoldan gelip hemen yağ değişim işlemine kalkışmayın.
Gerekli Malzemeler :
Uygun Anahtar takımı, 3 Lt. Tam Sentetik yada Yari Sentetik Motor Yağı, yağı boşaltacak bir kap, temiz bir huni (huni yoksa gazete kağıdı (şaka yapmiyorum )
(Ben ilk kez Castrol yeni cıkardığı bir ürünü deneme amaçlı olarak kullanacağımdan onu seçtim.)
Öncelikle motorumuzun SOL tarafına geçiyoruz ve Orta Sehpasının bağlantısına yakın olan yerdeki YAĞ TIPASINI sökmekle işe koyuluyoruz.
Yağın tamamen kaba boşalmasını bekliyoruz.
yağın boşaldığına emin olduktan sonra sıra yağ filtresini boşaltamaya geliyor. Filtre sökücü aletimiz ile filtreyi kavrayıp dikkatlice söküyoruz.
eski filtremizi söktük.
yeni filtremizi söktüğümüz yere dikkatlice takıyoruz.
Filtremizi taktıkan sonra motorumuzun sağına geçip yağ tıpasını açıyoruz.
Sonra cillop gibi yağlarımızı açarız.
Eveet işimiz bitti şimdi tekrar YAĞ KAPAĞINI kapatiyoruz.
sonrasında motorumuzu kısa sürede olsa rolanti de calistiriyoruz motorun yağlamasını yapmasını bekliyoruz kısa süre sonra.
Eveet artık (kullanımınza bağlı olarak) motorunuz en az 5000 km. sizi yolda bırakmayacak şekilde şıkır şıkır çalışacaktır. Tavsiye edilen Türkiye şartlarında 6.000 km. de bir Yağı değiştirmek. Her 10.000 km. de bir de YAĞ FİLTRESİ ni değiştirmek. Eğer imkanınız var ise her yağ değişiminde Yağ Filtresinide değiştirin.
Periyodik Bakım Çizelgemiz ise şöyledir :
Kazasız sürüşler,
Aşkın KAYMAZ
Diğer Linkler
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.