Bakım Kullanım
2 ZAMANLI MOTORLAR
Pistonun her bir devrinde iki işlem yapmaktadır. Piston yukarı hareketinde sıkıştırma ve patlama, aşağı hareketinde ise yakıt hava karışımın emme ve egzozu dışarı atma.1984 yılında 2 zamanlı motosikletlerin kullanımı çevreye önem veren bazı ülkelerce yasaklanmıştı. Çünkü 2 devirli motor,silindirlerdeki yakıt ve yağın tümünü yakamıyor ve pistonun engel olmasına fırsat kalmadan bu zararlı karışım egzost deliklerinden çevreye olduğu gibi yayılıyordu. Bu sıradan kaçan yakıt EPA emisyon makinelerini tıkamakla kalmıyor, 2 devirli motora mutlak bir "power band" sorunu ve gaz tıkanıklığı gibi kötü bir ün kazandırıyordu.Ve şimdilerde ise 2 zamanlı devri bitti ve 4 zamanlı motorlar üretiliyor. 2 zamanlı motorlarda valf ve valf çalıştırma sistemi yoktur. Bu motorlarda emme ve kompresyon pistonun bir hareketi ile yapılır. Sıkıştırma sonunda yanan yakıt, hava karışımı pistonu aşağıya iterken ilk olarak egzozst gazlarını dışarı atar. Pİston seyrine devam ederken her iki portuda kapatır ve önündeki yakıt hava karışımını sıkıştırırken karterde meydana gelen vakumdan dolayı valfden içeri yakıt hava karışımı girer.2 zamanlı motorun avantajları, motorun yapılış itibariyle basit olması ve bakım ve onarım maliyetlerinin düşük olmasıdır. Dezavantajları ise yakıt hava karışımı düzensizdir. Silindir potlarında birikmiş yanmamış atıklar, portların tıkanmasına yol açmaktadır ve bu motorlar yüksek miktarda yağ ve yakıt tüketirler. Düşük devirlerde verimsizdirler. 4 ZAMANLI MOTORLAR
4 zamanlı motorlarda silindir içerisinde şu olaylar meydana gelir.
- Emme zamanı
2-SIKIŞTIRMA ZAMANI:Emme zamanını tamamlayan piston alt ölü noktadadır.Piston üst ölü noktaya doğru hareketine başlarken her iki sübapta kapanır. Bu durumda pisyon üst noktaya çıkıncaya kadar, karışımın yanma odasında sıkıştırılıp, üst ölü nokta civarında bujide meydana getirilen bir kıvılcımla karışım yanmaya başlar. 3-İŞ ZAMANI:Karışımın yanması ile meydana gelen yüksek basınç, pistonu büyük bir kuvvetle aşağıya doğru iter. Karışımın yanması esnasında silindirin içindeki sıcaklık 1/1000 gibi çok kısa bir zamanda 1500-2600 dereceye çıkar.Sıcaklık soğutma sisteminin devreye girmesiyle giderilir. 4-EGZOZ ZAMANI:Bujinin ateşlemesiyle patlayan benzin ve hava karışımının oluşturduğu duman ve atıklar egzost sibobunun açılmasıyla dışarıya atılır ve bu işlem bu sırada sürekli devam eder .
|
DEBRİYAJ AYARI Debriyaj kolu ile buton arasındaki messafe 2,5 mm. olmalıdır.Eğer bu aralık fazla olursa debriyaj ayırmayabilir ve vites zor geçer.Aralık hiç olmazsa o zamanda debriyaj bilyası devamlı basılı kalır ve bozulur bunun yanında debriyaj balatasıda aşınır. Debriyaj ayarı yapmak ise çok basittir. Spirel ile buton arasındaki ayar vidasından ileri geri oynatılarak yapılır.
AKÜ BAKIMI
ZİNCİR BAKIMI VE AYARLANMASI Fren balatası aşındığı zaman fren hidroliği azalma yapar.Motosiklet uzun süre yağmur altında bırakıldığı taktirde fren hidroliğinin tahliye kanalından içeriye su sızar ve fren pedalında yumuşama olur. Böyle bir durumda yapılacak şey fren hazne kapağını açıp içindeki hidroliği kapağında yazan seri nolu (örneğin dot-3,dot-4,dot-5) hidrolik ile seviyesine kadar doldurulur.Bu işlem yapılırken fren hidroliği hazneden alındığında kesinlikle frene basmamak gerekmektedir. Bunun yanında fren merkez beyninin üzerindeki hava alma sübap vidası kesinlikle açılmamalıdır ve aynı seri nolu hidrolik yağı konmasına dikkat edilmelidir. AMORTİSÖR motosikleti yağmurlu havalarda kullandıktan sonra amortisörlerdeki çamuru temizlemeye özen gösterilmesi gertekiyor,aksi taktirde amortisör bu çamuru sıyıramaz ve içerisine girer.Bu birikim amortisör yağ keçesini aşındırır ve amortisör yağ kaçırmaya başlar. Amortisörlerinde körük bulunan motorlar ise bu durumdan korunmaktadırlar. Zamanla tozlar hassas mili zımpara gibi zedeler ve burçları bozar. Ön amortisörler,süspansiyon ,yön tayini ve motosikletin dengesini sağlar. Ön amortisörlerdeki dengesizlik üst süratlerde dengesizliğe yol açar.Amotisör ayarları ise yol şartlarına göre yapılmlıdır stabilize yollarda yumuşak asfaltta ise sert olmalıdır.Bu ayar ise amortisörün altında ve ya üstündedir.Oklarla ayar yapılacak şekiller gösterilmiştir.H harfi "hard S harfi ise "soft" anlamına gelmektedir.Stabilizede soft asfaltta ise hard ayarına getirilir. Bu yapılmazsa yüksek süratte sallama yapar stabilizede ise amortisör görevini yapamaz.
ROLANTİ AYARI
TEL JANTLAR
HAVA FİLTRESİ
RADYATÖR BAKIMI
EKZOZ
ELEKTRİK AKSAMLARI
KIŞA HAZIRLIK
ORJİNAL PARÇA KULLANIN Örneğin orjinal balata yerine otomobil balatası perçinletmek yanlış.Balatanın orjinalinde özel karşıt madde kullanılıyor ve otomobil balatasıyla diğer balatalar birbirini tutmuyor bunun sonucunda frenlerde zayıflama oluyor. Bujilerde ise ısı derecesine ve elektron uzunluğu,motorun sıkıştırma hücresi,boşluk mesafesine göre özel olarak ayarlanıyor bu yüzden katalogtaki bujileri kullanmak lazım. Segmanlardada durum aynı uydurma sekman doğru değildir.Segmanın malzemesiyle silindirin malzemesi aynı olması lazım yoksa biri diğerini aşındırabilir. Lastiklerde yapılan yanlışlardan biride daha iyi görünmesi için arka lastiğin büytülmesi.Ancak jant dar lastik büyük olunca bombe yapar ve yere bastığı yüzey azalır. Fren hidroliğinde orjinalinin dışındaki yağlar fren merkez lastiklerinde şişme yapar ve basınca dayanamayıp patlayabilir.Conta değişiminde orjinal kullanmakta yine fayda var çünkü conta kalınlığı önemlidir. Sigorta kullanımında atan sigorta yerine yakın numara değil aynı numara kullanılmalıdır mesela 10 amperlik yerine 15 amper takılmaz. Radyetörlere saf su yerine normal su kullanılması peteklerde kireç oluşmasına ve tıkanmasına yol açar antifiriz koymayı ihmal etmeyin. |
Diğer Linkler
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.